lørdag 31. oktober 2009

Proffhjelp! hos farmor og Unni




Dette klarer jeg ikke alene jeg så jeg oppsøkte proffhjelp av hardbarka håndtverksdamer :) I dag har jeg lært å strikke med perler, tunga rett i munn, telle masker og perler, så ble det jo ganske så lekkert? Jeg tenker desto tykkere garn, og store perler, desto tøffere. Her er det mange muligheter. Man kan kanskje også tove med perler?




Så hadde jeg mitt første møte med hekle nåla, og fikk en innføring her. Hekling er veldig fint!! Jeg liker store, litt hullete masker, og gjerne litt tykkt eller teksturert garn. Kanskje også fordi det går fortere da? Kan ikke med hånda på hjerte si at jeg har lært meg hekling, eller at jeg har helt oversikt over luftmaske, kast, stav, osv... men avtalte ny tid med mine mentorer så til uka skal jeg øve mer :)

Besøk på Husfliden




For en opplevelse! Her traff jeg en meget engasjert og glad dame som ville lære meg alt på en gang!! Strikking er altså ikke det samme som det engang var... eller hva jeg trodde det var..


"Garn og ull er som poteta, kan brukes til alt i alle mulige former"
En garnbutikk er som et hobbysenter med masse muligheter, så gøy! Kun fantasien som setter grensene. Men først må teknikkene læres, og det er på dette stadiet jeg er. Så, hun sendte med meg perler, nå kunne jeg prøve meg på å strikke med perler. Og en gimpe-nål, gimping ser vanskelig ut, men veldig fint, så det må jeg bare prøve. Så fikk jeg en nål, skumgummi og ull. Det sistnevnte utgjør vistnok en tove-teknikk. Spennende!

fredag 30. oktober 2009

Perlestrikk, en rett en vrang!



Via strikkeskolen fikk jeg oppfrisket hvordan jeg strikket en vrang maske, flinke meg! Så har jeg sett fine bilder av perlestrikk inne på drops.no, dette måtte prøves! Første runde la jeg opp 9 masker og strikket annenhver rett og vrang, men dette ble jo ikke perlestrikk! Det ble noe som jeg kaller ribbestrikk! Hm...
Prøvde igjen, la opp ni masker, og startet hver pinne med rett maske, yes! Da ble det perlestrikk! Er det ikke fint? Denne testlappen strikker jeg videre så jeg får meg et fint pannebånd (Tips fra en venninne, takk Marit!)

Strikk med dobbelt garn


Jeg laget en testlapp til, med rød og orange tråd, for å se om å blande fargene for deretter å tove vil gi en høst-aktig farge effekt :)

Toving i vaskemaskin






60 grader og en dæsj grønnsåpe, og den store hvite lappen ble fin den :) Litt bølgete i kantene, men hvis jeg hadde lagt den i press under tørking hadde det kanskje blitt unngått? Eller var det fordi jeg i utgangspunktet hadde strikket den litt vindskjev.. ? Dette var ullgarn jeg fant i garnhaugen jeg arvet etter Bestemora mi :)
Men!
De små røde lappene måtte jeg ta en runde til i maskina, og jeg syntes fremdeles ikke de ble noe fine, bare litt "ullne" og "loddne". Dette var garn damen i butikken sa tovet bra, jeg er ikke enig, sammenlignet med Beste`s ullgarn. Så dagens lærdom, ikke hør på damen i butikken :)
Spørsmål, går det ann å klippe ut former fra disse tovede lappene nå? Må prøves...




tirsdag 27. oktober 2009

uuhhuu de første testlappene er klare !




Nå har jeg lært meg å legge opp, strikke rett, og felle av. Ok, jeg innrømmer at dette kunne jeg fra før, men det er årevis siden! Med litt oppfriskning fra mentoren min (farmor) gikk dette bra :) Eller..? Litt vindskeive? Hvorfor? Vet ikke...
Jeg har som dere ser, strikket en stor, med tykt garn og tykke pinner (8). Og en liten, med tynnere garn og tynnere pinner (3,5). Begge med ull garn som vistnok skal egne seg til toving, og det er netopp det jeg skal prøve på nå, inn i vaskemaskina på 60 grader med litt grønnsåpe har jeg hørt skal funke. Nei ta det med ro, skal ikke vaske de på likt, da blir den hvite rosa, hehehe!
Nå gleder jeg meg til å se hvordan disse forandrer form og tekstur.
Pst... gjorde en nybegynner feil og gikk tom for garn og måtte skjøte på for å ha nok til å felle av, kan ikke knyte på andre knuter enn de jeg fortøyer båten med, det ble merkelig nok en stor klump...

Mer inspirasjon.. ulike former, farger og tekstur, hvordan overføre dette til et strikkeprodukt?





















Strikkeskole på nett :)

Første skritt...

Glass fusing, ja, det vil jeg jobbe med, lage en uro, en lampe, eller et fat? Nei, kanskje kjeramikk, lage noen tallerkner? Det klarer jeg! Eller.. tilbake til glass fusing og uro, det gjør jeg! Men etter besk hos min kjære farmor falt det på strikking, selvfølgelig, jeg må da som lærer i design og håndverksfag kunne strikke?? Og dette faget er større og bredere enn hva jeg i utgangspunktet trodde, og det beste av alt er farmor som mentor er helt knall!!

Så dagen i dag har jeg satt av til en tur på bibloteket, innhente bøker om FORM og strikking, hekling, toving, gimping, og det jeg måtte komme over. I tilegg skal jeg innom garnbutikkene i området her, for å høre om muligheten for yrkespraksis, det hadde jeg trengt i forhold til denne oppgaven, i tilegg få en del inspirasjon til hva i alle dager jeg skal lage. Har hørt det er billig garn på Nille, så turen går innom der for å kjøpe litt test garn. Tenkte å komme i gang med prøvelapper så fort som mulig. Deretter går turen ut i skogen for å ta flotte høstbilder, som jeg ønsker å bruke som inspirasjon, farger og mønster.

Noen som kjenner til gode nettsteder som presenterer strikkefaget? Legg gjerne linker ut sammen med en liten hilsen :)

søndag 25. oktober 2009

Oppgaveteksten

Fokus: Yrkesfaglig bredde.
Tema: Formgiving og formbeskrivelse.
Arbeidsform: Individuelt.

Felles læringsmål:
Når arbeidet er gjennomført og lagt fram for klassen skal du kunne:
Beskrive og forklare en form visuelt og verbalt
Bruke fagterminologi, beskrive, praktisere, drøfte og vurdere formgiving visuelt og verbalt
Forstå hva som er begrunnelsen for basis og støttefag innen formgiving i de ulike yrkene
Utvikle innovative uttrykk innenfor design

Oppgavetekst:
Du skal lage et tredimensjonalt produkt med prosessdokumentasjon. Dokumentasjonen er valgfri, men må synliggjøre bruk av fagterminologi.

Du kan la deg inspirere av nasjonale og/eller internasjonale yrker og yrkeskulturer for å utvikle innovative uttrykk.

Arbeidet kan gjerne knyttes opp mot en yrkespraksis, ikke eget yrke.

Rammer for oppgaven:

Oppstart: 23. oktober
Innleveringsfrist: ­­­­7. desember
Framlegg: Maksimum 10 minutter.
Erfaringsdeling: Maksimum 5 minutter.
Dokumentasjon: Skriftlig visuell og bruk av pc.

Vurderings-kriterier:
· Hvordan du utfører og begrunner produktet.
· Hvordan du viser ferdigheter og refleksjon knyttet til designprosessen/ designutførelsen
· Hvordan du bruker fagterminologi
· Hvordan basis og støttefag brukes i yrkesutøvelsen
· Hvordan du formidler budskap gjennom presentasjon av produktet

Det som ikke står beskrevet i oppgaveteksten velger du selv.